Close

Inspiratie: waar vind je dat?

De vakantie staat voor de deur. Misschien geniet je al van je vakantie. Of je bent niet aan de vakantieperiode gebonden en je gaat (nog) niet weg. Om mij heen merk ik dat veel mensen moe zijn. We zijn er collectief een beetje klaar meer. We voelen weinig puf en inspiratie meer. Zijn duidelijk aan vakantie toe. Wellicht een beetje een ‘kip-en-het-ei-verhaal’. Is het omdat je bijna vakantie hebt, dat je het gevoel krijgt dat je er ook écht aan toe bent? Dat je er als het ware naar toe leeft? Of heb je zó vreselijk hard gewerkt, dat je letterlijk op bent? Hoe dan ook, het is de ideale tijd om op te laden. Met een vakantie of gewoon thuis genieten van de langere avonden. Het is tijd voor inspiratie.

Waar vind je inspiratie?

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Je nieuwe ideeën, bezieling en energie? Hoe zet jij je creatieve brein weer aan? Wat of wie inspireert jou? Is het een persoon, heb je een muze, is het een boek dat je hebt gelezen? Doe je inspiratie op door te gaan reizen, in de tuin te werken, een mooi gesprek te hebben, een ontmoeting, of iets heel anders?

Actief op zoek

Naar mijn idee is het geen kwestie van wel of geen inspiratie hebben. Ik denk dat het belangrijk is altijd actief op zoek te gaan naar inspiratie. Juist als je druk bent of murw bent van de vele impulsen. Hoe zoek jij nieuwe inspiratie? Ik merk dat dit vaak een lastige vraag is. Vaak is het antwoord: ‘daar heb ik nog nooit over nagedacht’. Of: ‘daar heb ik geen tijd voor’ of ‘ik neem er te weinig tijd voor’. Soms hoor ik antwoorden als ‘hm, op vakantie gaan’, ‘mijn kinderen’.

Werk

Bewust tijd maken om op te laden en inspiratie op te doen is belangrijk. Neem jij daar de tijd voor? Als ik eerlijk ben doe ik dat te weinig. Nu haal ik gelukkig wel heel veel inspiratie uit mijn werk. Uit ontmoetingen met teams en organisaties waarmee ik werk. Daar ontstaan vaak onverwacht mooie gesprekken en dat brengt mij in beweging. Natuurlijk is mijn werk soms ook lastig en zeker intensief. En soms heb ik iets extra’s nodig. Ik merk dat ik dat vaker ervaar zo vlak voor de zomervakantie. Dan ben ik moe, voel ik minder creativiteit en is het belangrijk op zoek te gaan naar bewuste inspiratie.

Mijn inspiratie

Los van mijn werk, haal ik inspiratie uit verschillende dingen. Ik neem tijd om dat boek te lezen dat al zo lang op mijn verlanglijstje staat. Zeker in de zomer ga ik graag op reis met mijn gezin om nieuwe inspiratie op te doen. Nieuwe culturen ontdekken en een andere omgeving dragen bij aan inspiratie. Maar ook heb je dan andere gesprekken met elkaar, doordat je veel tijd samen doorbrengt en nieuwe dingen met elkaar beleeft. Buiten vakantietijd, zoek ik bewust inspiratie op door een lezing, congres of opleiding te plannen. Mijzelf een of twee dagen laven aan nieuwe kennis en nieuwe contacten. Of ik zoek iemand op. En dan het liefst iemand die ik al veel te lang niet heb gesproken en die nodig aandacht verdient.

Dit is voor mij actief naar inspiratie zoeken. En ik realiseer me dat iedereen dit op zijn eigen manier doet. Het maakt mij wel nieuwsgierig naar jouw bronnen van inspiratie. Hoe werkt inspiratie opdoen voor jou? Waar krijg jij weer inspiratie van? Leuk als je dit met mij deelt!

 

Wil je na de zomer weer nieuwe inspiratie opdoen? Heb je in je vakantie bedacht dat het tijd is om nieuwe dingen te leren en je weer verder te ontwikkelen? Dan is de training Deep Democracy een prachtige aanvulling op je skills. Deze manier van communiceren kun je werkelijk overal toepassen. Meer weten? Bekijk dan de trainingen Deep Democracy op mijn website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *