Close

Ga terug en neem…

December is niet alleen een feestmaand, maar zeker ook een bezinningsmaand. Je herkent dat vast wel: dat je midden in de drukte het liefst op de bank zou willen kruipen en de wereld aan je voorbij wilt laten gaan. Het is een maand om budgetten en nieuwe plannen voor volgend jaar te maken. Je neemt je misschien voor om volgend jaar écht die opleiding of training te gaan volgen. Of misschien wil je meer tijd besteden aan je gezin, partner of iemand anders die belangrijk voor je is. Zo hebben we allemaal dingen die aandacht en tijd van ons vragen, maar waar we niet aan toe komen. Het is te veel, te druk, geen tijd, noem maar op.

Sankofa: ga terug en neem

En terwijl we mijmeren over volgend jaar, zitten we nog in het huidige jaar 2019. Het is dan ook waardevol om niet alleen vooruit, maar ook terug te kijken. Terugblikken en vooruitkijken zijn dingen waar ik veel waarde aan hecht. De naam van mijn onderneming Sas Sankofa is dan ook niet zomaar gekozen. Sankofa betekent ‘teruggaan naar het verleden om in het heden te kunnen begrijpen wie je bent en hoe het zo gekomen is.’ (Sanko = “ga terug”, Fa = “neem”). December is daar uitermate geschikt voor.

Blik terug op het goud

Maak jij er een ritueel van om met oud en nieuw voornemens voor het nieuwe jaar te maken? Of kijk je met kerst terug op het afgelopen jaar? Eigenlijk horen deze twee dingen bij elkaar. Waar ben je blij en dankbaar voor geweest en wat heb je misschien te weinig gedaan, waar ben je niet aan toegekomen? Als je terugkijkt heb je zicht op ‘het goud’: de goede dingen die je graag mee wilt nemen naar de toekomst. Zo kun je met respect voor het verleden – dus dat wat achter je ligt – stappen nemen naar de toekomst. Welke goede dingen wil je graag meenemen naar volgend jaar, naar de toekomst? En wat laat je los en ga je anders aanpakken?

Kijk zeker terug, maar ook vooruit

Als je naar organisaties kijkt werkt dat eigenlijk hetzelfde. Hoe mooi zou het zijn om daar eens wat tijd aan te besteden? In de praktijk houd ik altijd het doel voor ogen om samen met teams naar een resultaat toe te werken. We kijken dus zeker terug, maar vooral vooruit. Juist als je eerst terugkijkt om vervolgens stappen te zetten, maak je maximaal gebruik van de kracht die er in je organisatie, team of afdeling aanwezig is. Vaak doen we dit wel als het niet goed gaat, of als zich een urgent probleem voordoet. Ik pleit ervoor om het standaard ieder jaar te doen. Juist ook als het goed gaat. Sta stil bij wat er goed gaat of ging. Bedenk hoe dat kwam en wat jullie kunnen doen om dit vast te houden binnen het team of binnen jullie organisatie.

Je learnings

En zijn er zaken die niet zo goed gingen? Of zijn er regelrechte blunders gemaakt? Maak het bespreekbaar en overleg wat je eraan kunt doen om het volgend jaar beter te kunnen doen. Dat zijn je lessen, je learnings, en die zijn nét zo waardevol als wat er goed ging. Als je deze échte gesprekken met elkaar kunt voeren, kun je van daaruit plannen maken voor het komende jaar. Zo is het veel eenvoudiger om een visie of missie op te stellen en ontstaat er – als je dit met een budget gedreven planning vergelijkt – een veel beter jaarplan.

Bezinning, thuis en op het werk

December is de maand van bezinning. Neem deze maand daarom een moment om terug te kijken op 2019. Dat kun je alleen doen, met je partner, met je gezin of met vrienden. Of doe dit met je team, samen met het MT of met de directie. Welke lessen hebben jullie geleerd? Wat nemen jullie zeker mee naar volgend jaar en wat willen jullie anders doen? Gegarandeerd levert dit interessante gesprekken op!

Ben je geïnteresseerd in een leuke werkvorm om terug te blikken en vooruit te kijken? Zoek je begeleiding bij het goede gesprek hierover? Neem dan gerust contact met mij op: info@sassankofa.nl of bel 06-50869812.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *