Close

Een kijkje in de keuken bij een van mijn opdrachtgevers

Ik kan honderduit vertellen over mijn werk en over wat het inhoudt. Al die theorie is leuk, maar hoe werkt organisatie- en teamontwikkeling nu in de praktijk? Ik gun je daarom graag een kijkje in de keuken van een project waar ik al enige tijd bij betrokken ben. Het gaat om het project ‘het moedige gesprek’ bij de organisatie Philadelphia Zorg waar ik als ontwikkelaar en trainer bij betrokken ben.

Missie en visie: samen zorgen voor een prettig leven

Op dit moment ondersteunt Philadelphia ongeveer 8.200 mensen met een beperking. Verspreid over zo’n 530 kleinschalige locaties zorgen hun professionals (7.600 medewerkers) voor ondersteuning op maat. Philadelphia heeft veel expertise in huis zoals: gedragsdeskundigen, fysiotherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten. Zij vinden het belangrijk om verbinding te maken en te behouden in de buurt en werken daarom met kleinschalige locaties. Daarbij werken zij samen met andere zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties, gemeenten en ondernemers uit de omgeving. Zodat zij iedereen maatwerk kunnen bieden en succesvol bijdragen aan een prettig leven.

Wat kan beter?

Binnen Philadelphia is het de regel om altijd te kijken wat beter kan. Denk daarbij aan eigen kennis en vaardigheden: het belang van blijven leren en ontwikkelen. Daarom is er het leerhuis dat leeractiviteiten biedt op het vlak van ontwikkeling, zowel persoonlijk als zorginhoudelijk. Philadelphia voegt met innovaties waarde toe aan de zorg en werkt vanuit een regelarme cultuur. Er is een sterke focus op de gedachte het beste uit jezelf te halen; dit geldt voor de mensen met een beperking en voor medewerkers.

Start een moedig gesprek

Vanuit deze visie wil Philadelphia alle medewerkers ondersteunen in het voeren van moedige gesprekken. Er is lang gepraat en gefilosofeerd over hoe dat eruit moest zien en wat een moedig gesprek dan is. Ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik daar vanuit mijn achtergrond en kennis over mee mocht praten. Bij Philadelphia heeft iedereen iedere dag te maken met moedige gesprekken. Tussen cliënt en begeleider, tussen cliënt, begeleider en verwanten, tussen medewerker en leidinggevende, tussen manager en directeur/bestuurder, tussen bestuurders en managers onderling, etc. Nu wordt er in de zorg – en dus ook bij Philadelphia – heel veel aan ontwikkeling en opleiding aangeboden, deels vrijwillig en deels verplicht om te zorgen dat iedereen bijblijft en goede kwaliteit van zorg kan leveren. In dit geval wilde Philadelphia ‘een beweging op gang brengen’. Dat is natuurlijk minder eenvoudig dan een enkele training, maar wel met een duurzamer resultaat.

Wat is precies een moedig gesprek?

Als je 10 mensen vraagt wat een moedig gesprek voor hen is, krijg je tien verschillende antwoorden. En die vraag stellen we dan ook. Voor mij is een moedig gesprek een gesprek dat je misschien al langer uit de weggaat, waar je tegenop ziet of dat je misschien zelfs liever niet voert. Een gesprek waar je dan lef en moed voor nodig hebt om dit toch aan te gaan. En op een manier die anders en innovatiever is dan je wellicht tot nu toe gewend bent. Vanuit de overtuiging dat het gesprek, de uitkomst en het besluit rijker en beter worden voor iedereen die hierbij aanwezig is. Dat is waarin een moedig gesprek zich onderscheidt van een gewoon gesprek: je gaat meer uit van gezamenlijkheid en van wat het beste voor iedereen is. Daar waar je normaal gesproken vooral anderen wilt overtuigen en het beste voor jouzelf eruit wil halen.

Ontwikkelpunten

Dit project is inmiddels gestart. Ik heb een training van een dagdeel ontwikkeld die bedoeld is om iedereen kennis te laten maken met de belangrijkste ingrediënten van een moedig gesprek. Om van daaruit te bepalen: hoe doe je dat dan en wat zijn hierin je eigen ontwikkelpunten? De training kick-start het moedige gesprek, heb ik inmiddels al een flink aantal keren gegeven. Daarnaast is er voor de mensen die de kickstart hebben gevolgd de mogelijkheid om een vervolgtraining van een dag te doen, boeken erover te lezen of een oefensessie bij te wonen. Zo wordt afgestemd op de leerstijl en de behoeften van het individu en het team.

Resultaat

Wat een training het moedige gesprek oplevert is enerzijds dat mensen zich realiseren dat het echt de moeite waard is om het gesprek aan te gaan én dat het helpt. Vanuit de overtuiging dat zolang je in gesprek blijft er van alles mogelijk is en dat als je stopt met praten, de rest ook stopt. Deze kickstart maakt mensen bewust van deze dynamiek en geeft tegelijkertijd concrete handvatten om er zelf op je eigen manier mee verder te gaan.  Een manier die past bij je leerstijl en behoeften. De mensen van Philadelphia creëren door dit project een gemeenschappelijke taal, waarmee de stap naar het echte gesprek kleiner wordt. Dat resulteert uiteindelijk in minder gedoe in het werk, minder incidenten, meer werkplezier en beter resultaat.

Beweging in gang gezet

Inmiddels zijn we een half jaar aan de slag. En het is mooi om te zien hoe deze beweging op gang komt. Er wordt over gepraat, mensen ontwikkelen een gemeenschappelijke taal, er worden veel teamaanvragen gedaan en er zijn inmiddels meerdere ambassadeurs in de organisatie die een belangrijke rol spelen om deze beweging op gang te brengen en te houden. Op dit moment zijn we bezig om de overgang te creëren van een projectorganisatie naar een staande organisatie: een organisatie waarin het eigengemaakt is. Daarbij hoort ook een mooi train-de-trainerprogramma, zodat er intern mensen worden opgeleid om deze trainingen te geven en ik er langzaam uit kan stappen. Prachtig als dat lukt, dat is altijd mijn insteek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *