Close

Een dunne lijn tussen wantrouwen en vertrouwen

Wantrouwen betekent volgens Van Dale letterlijk gebrek aan vertrouwen. En vertrouwen betekent weer geloof in iemands goede trouw en eerlijkheid. In heel veel organisaties waar ik kom gaat het vaak over wantrouwen.

Wantrouwen

Ik kom in heel veel organisaties en vaak gaat het over wantrouwen. Wantrouwen jegens ‘het management’ of ‘de organisatie’ of de wereld in het algemeen. ‘Iemands’ ofwel de ander is hier moeilijk te definiëren. Als ik daarnaar vraag refereert iemand vaak aan een bepaalde ervaring, gebeurtenis, waar het wantrouwen is opgelopen.

Iemand is onjuist bejegend en dat betekent vaak dat er iets onverwachts is gebeurd, dat hij of zij niet aan had zien komen. Of dat er daadwerkelijk een ander verhaal is gehouden, dan dat het uiteindelijk was.

Onrust

‘Als manager of directeur hoef je toch ook niet alles te delen?’, hoor ik dan.

En dat klopt. Toch is het belangrijk dat er zoveel mogelijk gedeeld wordt dat ertoe doet. En 9 van de 10 keer gebeurt dat niet. Uit wantrouwen. Wantrouwen over wat ‘de medewerkers’ er dan mee doen. Of ze het wel snappen. Of ze dan niet weglopen. Of er dan geen onrust komt. Zo is de cirkel weer rond.

Op je hoede

We houden elkaar gevangen in wantrouwen en daarmee ontstaat dan weer een onveilige werkomgeving. Een omgeving waar je op je hoede bent. Waar je niet meer alles zegt wat je te zeggen hebt. Waar je waardevolle informatie achterhoudt. Een omgeving waar mensen zeker geen werkplezier meer ervaren.

Tijd of gesprek?

Wat ik vaak hoor, is dat de enige oplossing tijd is. Tijd heelt alle wonden. Mijn visie is dat het belangrijk is om die cirkel te doorbreken en ‘echt’ met elkaar in gesprek te gaan. Waar ging het mis? Wat is ieders perspectief daarin en wat is er nodig om dit te herstellen? Als je eenmaal op dat punt bent is begeleiding van dit proces wel nodig.

Interesse om eens verder te praten over het wantrouwen vs. vertrouwen binnen jouw organisatie? Bel of mail mij gerust.

Over Sas Sankofa

Het symbool voor Sankofa is een Afrikaanse vogel die, terwijl hij achteruit kijkt naar het gouden ei, vooruitvliegt. Deze vogel is verwerkt in het logo van Sas Sankofa. De symboliek zie je terug in mijn visie: kijk terug, neem mee waar je wat aan hebt en gebruik het voor vandaag en voor de toekomst. Sacha Beets is trainer, Deep Democracy instructeur en adviseur en met name werkzaam binnen thema’s als samenwerking, communicatie en leiderschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *