Close

Bewogen zijn om anderen te kunnen bewegen

Als je mij vraagt: wat is jouw drijfveer? Dan is het antwoord daarop zonder twijfel: beweging en ontwikkeling brengen. Of dat nu één-op-één is, in een team, organisatie, mijn omgeving of in mijzelf, dát is waartoe ik hier op aarde ben. En dat is dus wat ik ook elke dag uitdraag, in alles wat ik doe. Ik leg je graag uit waarom beweging en ontwikkeling brengen zo belangrijk voor mij zijn.

Toen ik in 2012 het plan kreeg om voor mezelf te beginnen, volgde ik het traject ‘Ondernemen met bezieling’ van Simone Nijboer, waarover zij ook een interessant boek schreef. Juist die vraag over waar mijn bezieling lag, maakte het vervolgens vrij eenvoudig om dat naar een praktisch bedrijfsmodel te vertalen. Ik wist namelijk precies wat mijn bezieling was en nog steeds is: beweging en ontwikkeling faciliteren.

Ik ben ervan overtuigd dat zolang er beweging is, er van alles mogelijk is. Je kunt van alles ervaren en overdenken, maar als je niet in beweging komt blijft alles zoals het was. Het is belangrijk dat je ziet wat er gebeurt en overdenkt wat het met jou doet, maar dat is zonder effectief resultaat als je die ene essentiële stap niet neemt: in beweging komen. Stilstaan is letterlijk achteruitgang, dat ervaar ik zelf heel sterk. En niet alleen als ik aan het werk ben. Juist fysiek bewegen – van sporten tot wandelen met de hond – maakt dat mijn geest helder wordt en actief. Juist in die momenten komen spontane reflecties op, het geeft mij mentaal altijd een boost.

Door mijn werk ben ik voortdurend mijzelf aan het uitdagen en ontwikkelen. Want reken maar dat als ik een team help bij hun ontwikkeling, dat ik zelf ook voortdurend moet mee bewegen. Je weet van tevoren nooit hoe een team zich zal ontwikkelen, of hoe snel, dus ook daarin moet ik voortdurend meebewegen, anticiperen en reflecteren. Ik ben continu bezig met vragen als: wat gaat er goed, wat kan beter, wat heeft het team nu nodig, wie moeten er met elkaar in gesprek en waar moet ik zelf in beweging komen? Juist de feedback van anderen en reflectie achteraf, maken dat ik zelf ook weer groei. En die groei gebruik ik om vervolgens weer anderen in beweging te brengen.

Het klinkt prachtig: in beweging komen en ontwikkelen. Maar het is niet altijd gemakkelijk. Soms zelfs heel pijnlijk. En dat kan letterlijk gaan over fysieke pijn. Denk nog maar eens aan hoe je je voelde, toen je na lang stilzitten bijvoorbeeld weer fanatiek ging sporten. Maar in teams zijn er andere pijnlijke factoren die spelen. Sommige situaties spelen al heel lang: de communicatie verloopt stroef, mensen vermijden bepaalde collega’s, niet iedereen is even goed in wat hij of zij doet, bijvoorbeeld in samenwerken. Om dan in beweging te komen is lastig. Het is pijnlijk om datgene te benoemen wat je al tijden juist hebt geprobeerd te vermijden. Sterker nog: het lijkt meestal heel comfortabel om te blijven doen wat je altijd al deed, zodat alles zijn gangetje blijft gaa. Maar juist als ik vanuit zo’n lastige situatie beweging bij mensen weet te creëren, wordt er iets in gang gezet. Dingen gaan veranderen. Uiteindelijk worden teamleden blijer, ondanks het ongemak bij de start. Iedere beweging – hoe klein ook – die aanzet tot verandering of verbetering, daar word ik steeds opnieuw blij en enthousiast van.

Beweging en ontwikkeling zijn de uitgangspunten in mijn leven. Ik beschouw het als een geschenk dat ik dit kan vertalen naar mijn werk en dagelijkse realiteit. Die bezieling maakt mijn werk en onderneming zoals zij nu zijn. Wat voor ontwikkelvraag ik ook krijg, ongeacht uit welke branche of organisatie, de toets voor mij om dit wel of niet te gaan doen ligt in altijd in maar één vraag besloten.  Is er behoefte aan beweging en ontwikkeling?

Het mooiste is als het proces een beetje mag schuren. De gewenste richting en dus ook de bewegingsrichting liggen soms al vast. Het doel of de gewenste uitkomst vaak ook. Dat kan en mag. Maar ik wil graag hier en daar wat losweken en in beweging brengen. Dat is wat mij drijft. Juist als zaken heel erg vast zitten ga ik ‘aan’, want dat zijn de teams of organisaties waar véél beweging en ontwikkeling te winnen is. Dat is na 8 jaar zelfstandig ondernemerschap met Sas Sankofa nog steeds mijn focus en daarin zal ik ook de komende jaren blijven uitdagen en ontwikkelen. Zoals Benedictus ooit zo mooi verwoordde: ‘Om anderen te kunnen bewegen, moet je zelf bewogen zijn.’

 

Sta je met je team voor een verandering en lukt het je niet om je teamgenoten in beweging te krijgen? Of spelen er issues in je team die je niet boven water krijgt? Ik laat je graag zien wat de mogelijkheden zijn om uit een impasse te komen. Neem gerust contact met mij op: info@sassankofa.nl of bel 06-50869812.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *